Nuorisolakia uudistetaan jälleen

Vuonna 2006 voimaan astununeeseen nuorisolakiin valmistellaan parasta-aikaa lakiuudistusta. Uudistuksen keskeisimmät tavoitteet ovat lisätä kuntien tai kuntayhtymien monialaista viranomaisyhteistyötä, lakisääteistää etsivä nuorisotyö ja helpottaa etsivän nuorisotyön tiedonsaantia. Lakiesitys odottaa parasta aikaa perustuslakivaliokunnan käsittelyä, jonka jälkeen se siirtyy eduskunnalle hyväksyttäväksi.

Mielestäni lakiuudistus on erittäin tervetullut. Se ei sinänsä lisää kuntien  taloudellista taakkaa, vaan velvoittaa kuntia entistä tiiviimpään viranomaisyhteistyöhön ja palveluiden uudelleen organisointiin.

Lakiesitys pohjautuu sisäasianministeriön vuonna 2008 tekemään selvitykseen, jonka mukaan suurin uhka Suomen sisäiselle turvallisuudelle on syrjäytyminen. Nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä varhainen puuttuminen sekä tehokas, viiveetön palvelun tarjoaminen ovat tärkeässä asemassa. Syrjäytyminen on ihmiselle itselleen, hänen lähipiirilleen ja koko yhteiskunnalle inhimillinen uhka. Syrjäytyminen aiheuttaa myös monenlaisia kustannuksia.

Uuutta lakiesityksessä on se, että nuorisolakiin kirjataan velvoitteita kunnille. Tähän astihan nuorisolaki on ollut väljä ja kunnat ovat saaneet itse päättää miten ja millaisia nuorisotyön palveluita he asukkailleen tarjoavat. Lakiesityksessä kuntia todella velvoitetaan syrjäytymisen ehkäisyyn ja monialaiseen viranomaisyhteistyöhön paitsi yli hallintokuntarajojen, myös kolmannen sektorin, poliisin ja puopluetusvoimien kanssa.

Näkisin kuitenkin että nuorisolain uudistus on hyvä jatke vuonna 2008 voimaan astuneelle uudistetulle lastensuojelulaille, jonka tarkoituksena oli muuttaa lastensuojelun painopistettä kovasta ytimestä ehkäisevään lastensuojeluun.

LINKKI LAKIESITYKSEEN

Hanna-Kaisa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: