Tupakkalaki tiukkenee!

Suomen tupakkalaki tiukkenee jälleen. Pian se alkaa muistuttaa taannoista alkoholin kieltolakia. Itseäni tämä ei tietysti enää paljoa haittaa, koska olen lopettanut tupakan polton kesäkuussa, mutta laajemmalla tasolla tämän kaltainen yksilön vapauksiin puuttuminen ja yhteiskunnan holhoaminen vain yhden haitallisen aineen kohdalla on herättänyt paljonkin ajatuksia.

Tupakointia estävien lakien tavoitteena on tehdä Suomesta täysin savuton maa vuoteen 2040 mennessä. Periaatehan on sinänsä hyvä, jos lakien tarkoituksena on parantaa kansanterveyttä ja ohjailla kansalaisten käyttäytymistä terveempien elintapojen suuntaan. En sitten tiedä kuinka kauan siihen menee, kun tupakointi kriminalisoidaan ja jos niin käy, voidaanko siitä langettaa sakkoja vai linnaa? Kenties valvottua koevapautta, kunhan keksitään järjestelmä, joka hälyyttää tupakansavusta koevapauden aikana? Kuinka vakava rikkomus tupakoinnista halutaan tehdä ja mitkä olisivat mahdollisen kriminalisoinnin perusteet? Itsetuhoinen käytöskö? Vai kenties toisten kotirauhan rikkominen tupakan savulla? Pahoinpitely tunkemalla tupakansavua tupakoimattomien keuhkoihin? Vai pakottaminen passiiviseen tupakointiin?

Lisää kummastusta aiheuttaa se, että tupakoinnin täyskieltoa ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, vaikka sokeri- tai rasvaveroa ei olla saatu aikaiseksi, saati sitten arvonlisäverojärjestelmää pystytty muokkaamaan siten, että terveellisiä elintapoja suosivia tuotteita verotettaisiin muita vähemmän, millä taatusti saataisiin vaikutettua ihmisten kulutustottumuksiin.

Myös kuningas alkoholi on alkanut mietityttää itseäni. Mikäli tupakoinnin täyskieltoa perustellaan kansanterveydellisillä ja yhteiskunnallisilla vaikutuksilla, niin eikö samoin perustein voisi alkaa ajaa myös alkoholin täyskieltoa, vai eikö se lainkaan sovi suomalaiseen mentaliteettiin?

Olen itse joskus ihmetellyt sitä, että ovatko suomalaisen juoppouden juuret todella niin syvässä, että tupakoinnille voidaan asettaa täyskiellon vuosirajoja, mutta alkoholin täyskiellosta ei sitten kieltolain ole edes puhuttu, vaikka alkoholin haittavaikutukset tunnetaan tupakoinnin haittavaikutuksia paremmin ja ovat yhteiskunnan ja yksilöiden tasolla paljon kattavammat.

Alkoholista tiedetään, että se edistää syöpä ja verenkiertosairauksien syntyä samalla tavalla kuin tupakka ja sen lisäksi se edesauttaa mielen sairastumista, on mukana suurimmassa osassa tappoja, murhia ja pahoinpitelyitä, edesauttaa dementiaa, aiheuttaa riippuvuutta ja on yksi keskeisiä syitä huostaanotoille. Itsemurhista suurin osa tehdään humalassa ja alkoholin suurkulutus on yleisin syy työikäisten miesten kuolemalle.

Alkoholilla on kulttuurissamme erityisasema. Alkoholia hellitään ja sillä on jopa lainsäätäjiemme silmissä oma erityinen olemassa olon oikeutus. Vähän niinkuin alkoholista tiedämme, että alkoholisti tarvitsee sen aisaparin, eli mahdollistajan, niin välillä vaikuttaa että koko suomalainen yhteiskunta
on ottanut  mahdollistajan roolin, joka vähättelee, paikkailee ja selittelee alkoholin haittavaikutuksia. Me kaikki olemme kuin klassisia alkoholistin perheenjäseniä asenteiltamme ja käytökseltämme.

Alkoholi on vaarallinen aine, mutta siitäkään huolimatta, että meillä suomalaisilla tiedetään olevan juoppogeeni, se ei ole sen enempää riski Suomessa, kuin ydinvoimakaan.

Suurin osa lukijoista nauraa varmaan tällä hetkellä partaansa ja pitää minua ihan pimeänä raittiusintoilijana tai moralistina, jollainen en kuitenkaan oikeasti ole. Tällä tarkoitan sitä, etten itsekään sylje kuppiin ja tarvittaessa juon raavaatkin miehet pöydän alle ja kun kysyn itseltäni miksi, huomaan toteavani, että se kuuluu meidän kulttuuriimme. ”Raskas työ vaatii raskaat huvit” kuuluu olennaisena osana suomalaiseten sanavarastoon. Sekin on sanonta, joka on osa suomalaista kansanperinnettä. Sitä paitsi kukas onkaan sen kovempi jätkä, kuin se joka juo toiset pöydän alle. Mitä parempi viina pää, sen parempi suomalainen.

Näillä hokemilla päämme on täytetty jo lapsesta lähtien! Kyllä suomalainen lapsikin jo tietää, että ellei viina, terva ja sauna auta, niin silloin tauti on kuolemaksi. Turmiolan Tommin kaltaisen kansallissankarin tuntee jokainen suomalainen vauvasta vaariin, eikä siinä ole meidän mielestämme mitään ihmeellistä. Miksikäs olisi?

Se puolestaan, että kirjoittamani asiani ydin viitataan kintaalla on vain yksi lisäosoitus siitä, että koko kansakuntamme on sairastunut alkoholismiin. Se vain kielletään, mikä tietysti kuuluukin alkoholismin taudin kuvaan.

Hanna-Kaisa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: