Parikkalalaiset on juntteja?

Itä-Savo lehti uutisoi muutama viikko sitten:

”Parikkalan kunta ei aio ostaa Veijö Rönkkösen Parikkalan Koitsanlahdessa sijaitsevaa patsaspuistoa.

Parikkalan kunnanhallitus hylkäsi tiistaina kokouksessaan yksimielisesti patsaspuiston myyntitarjouksen.

Rönkkösen perikunta kauppasi puistoa kunnalle 140 000 eurolla. ITE-taiteilija kuoli viime keväänä, jonka jälkeen puiston kohtalo on puhuttanut ihmisiä laajalti.”

Samana päivänä Etelä-Karjalan radio uutisoi aiheesta seuraavaa:

”Parikkalan kunta hylkää taiteilija Veijo Rönkkösen Patsaspuistosta tehdyn myyntitarjouksen. Taiteilijan perikunta olisi myynyt puiston rakennuksineen ja patsaineen 140 000 eurolla. Kunnanhallitus teki yksimielisen päätöksen tiistai-iltana.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Ari Bergin mukaan kunnalla ei ole mahdollisuutta ostaa puistoa. Kunnan omistuksessa puisto olisi vaatinut investointeja, joiden kuluiksi arvioitiin 98 500 €. Vuosittaisiksi käyttökustannuksiksi laskettiin 80 000 euroa.

– Patsaspuiston ylläpitäminen ei ole kunnan perustehtävä, sanoo Ari Berg.”

Olisihan tämä pitänyt arvata. Parikkalalaiset päättäjät eivät ymmärrä Rönkkösen Patsaspuiston todellista arvoa.Perustelut millä kunnanhallitus tarjouksen hylkäsi olivat mielestäni tekaistuja ja ontuvia.

Henkilökohtaisesti en ymmärrä investointitarpeita, joita valmistelijat ovat keksineet omasta hatustaan. Puisto on ollut pystyssä tähänkin asti ilman ihmeellisiä investointeja. Vastaavilla kauhukuvilla olisi Joutsenon kaupungin valtuustoltakin mennyt pupu pöksyyn ja Rauha-Tiurun kapiset sairaalarakennukset olisi  jäänyt meiltä ostamatta. Kyllä se sen verran riskisijoutus oli.

Mielestäni on täyttä jeesustelua antaa lausuntoja siitä, ettei Ptsaspuiston ylläpito ole kunnan perustehtävä. Ei varsinkaan kunnassa, jossa päättäjät ovat tämän vuoden alusta vakinaistaneet kunnan normaaliksi toiminnaksi alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanoton, tai ovat päättäneet sitoutua hiilivapaat kunnat hankkeeseen.  Nekö sitten ovat kunnan perustehtävä?

Toki itselläni ei ole mitään hillivapaita kuntia tai turvapaikan hakijoiden vastaanottoa vastaan, kannatanhan vihreitä arvoja ja olen  jopa itsekin työskennellyt Parikkalan kunnan alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikössä. Sieltä käsin olen myös tutustunut parikkalalaiseen tapaan tuottaa peruspalveluita ja tehdä kunnallisia päätöksiä. Siitä näkökulmasta koen hieman väkisin tekaistuksi lausahdukseksi sen, että Patsaspuiston kohdalla yritetään vedota siihen, ettei se ole kunnan perustehtävä. Varsinkin jos siinä kunnassa ei olla aiemminkaan pitäydytty palvelutuotannossa vain niissä toimenpiteissä, jotka kuuluvat kunnan perustehtäviin.

Veijon oma elämä ”outolintuna” ;  luovana lapsena, nuorena ja vähän iäkkäämpänäkin Parikkalassa kiteytyi nyt tähän kunnan päätökseen. Veijoa ja hänen taidettaan ei kyetty hänen elin aikanaan omassa kylässä arvostamaan. Viis siitä, että maailman laajuisesti hän sai arvostusta. Kukapa sellaista piskuisessa Parikkalassa kykenisi edes havaitsemaan? Näemmä ei ainakaan poliittiset päättäjät. Sama arvoton meininki jatkuu hänen kuolemansakin jälkeen ja tämä on mielestäni hyvin surullista. Veijon elämän työ ansaitsisi parempaa kohtelua.

Ehkäpä Veijo itse rakasti niin paljon kotiseutuaan, että oli valmis kohtaamaan sen kaiken ylimääräisen ja siitäkin huolimatta halusi luoda taiteensa osaksi Parikkalaa. Ehkä se oli Veijon arvon anto kotiaikkakunnalle. Missä olisi arvon anto Veijolle päin? Ilmeisesti ei missään, kun kotikunta noin tylysti käänsi sankarilleen selkänsä.

Työssäni nuorisotilalla juttelimme nuorten kanssa aiheesta. Yksi nuorista kysyi: ”Onks ne parikkalalaiset päättäjät ihan juntteja?” Arvatkaa miten vastasin…

Hanna-Kaisa

Mainokset

2 responses to this post.

  1. Harmillinen juttu. Olen käynyt Rönkkösen patsaspuistossa ja se on aivan ainutlaatuinen paikka. Toista vastaavaa ei ole Suomessa, aikä varmaan muuallakaan.

    Vastaus

  2. Posted by Hanna-Kaisa on syyskuu 7, 2010 at 7:00 pm

    No minkäs teet? 😦

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: