Maahanmuuttopalveluita kunnan ja valtion yhteistyöllä?

Olen aiemminkin ottanut kantaa maahanmuutto- ja turvapaikkapalveluiden organisointiin. Teen sen uudelleen nyt, koska aihe on akuutti kahdesta syystä. Joutsenon vastaanottokeskukselle etsitään kuumeisesti uusia tiloja mieluusti Etelä-Karjalasta ja Vihreä liitto julkaisi omat maahanmuuttoa koskevat linjauksensa 8.11.

Vuosi sitten kuulin usein tiedotusvälineistä, että Imatra harkitsee turvapaikanhakijoiden vastaanottoa ja pakolaisten kuntasijoittamista. Tällainen keskustelu on laantunut, liekö syynä tulevat vaalit, vaikka juuri nyt mielestäni tätä keskustelua tulisi aktiivisesti käydä. Tilanteessa, jossa valtio on satsannut tuntuvasti Kaakkois-Suomen alueelle eri viranomaisia ja resursseja. Imatralle on vähän aikaa sitten avattu oma Maahanmuuttoviraston toimipiste purkamaan turvapaikkapuhutteluja ja ulkomaalaispoliisin resursseja on vahvistettu. Vastaanottokeskusta ollaan siirtämässä Rauhasta matkailun tieltä.

Mielestäni suurista, kaukana asutuskeskuksista sijaitsevista vastaanottokeskuksista pitää siirtyä hajasijoitettuun turvapaikanhakijoiden majoittamiseen tavallisiin vuokra-asuntoihin. Näin he pääsisivät nopeasti kiinni normaaliin suomalaiseen elämänmenoon, mikä nopeuttaisi kotoutumista, oman arjen pyörittämistä ja kielen oppimista.

Imatra voisi nyt harkita nk. Kainuun mallia, jossa kaupunki tarjoaisi vastaanottotoiminnalle tyhjilleen jääviä vuokra-asuntoja. Niihin voisi asuttaa kohtuudella turvapaikanhakijoita ja oleskeluluvan saaneita kotoutettavia. Onhan aivan mahdollista että Joutsenon vastaanottokeskuskin sijoittuu jatkossa Imatralle, joten kunta ja valtio voisivat yhdistää osaamista ja resurssejaan. Toimintaa koordinoitaisiin yhdestä ja samasta maahanmuuttopalveluiden tulosyksiköstä käsin ja samasta yksiköstä saisivat kotoutuspalvelunsa myös työn, perhesiteen tai avioliiton kautta maahan muuttavat henkilöt. Asumiseen, kotoutukseen, koulutukseen ja työllisyyteen liittyvät palvelut olisivat tarjolla samassa yksikössä kaikille maahanmuuttajille statuksesta riippumatta. Näin ollen viranomaisresursseja ei tarvitsisi rakentaa kahteen kertaan, vaan kaupungin ja valtion yhteinen maahanmuuttoyksikkö hallinnoisi sekä vastaanottotoimintaa, että kotoutumispalveluita. Tämä takaisi myös muiden maahanmuuttoviranomaisten työpaikkojen pysymisen maakunnassa.

Hanna-Kaisa

Jätä kommentti