Näkökulmaa jätehuoltokeskusteluun

Olen seuraillut sivusta maakuntalehdessä käytävää jäteastiakeskustelua, missä jätehuoltoyhtiö ja jätteen kuljetusfirma vetävät kissan häntää siitä, pitääkö nelilokeroiset jäteastiat poistaa, vai voidaanko niistä kustannustehokkaasti kuljettaa jätteet lajiteltuina jätekeskukselle.

Mielestäni meillä Suomessa jätteen lajittelu on vielä lapsen kengissä. Olin muutama vuosi sitten ex-anopin luona Gävlessä, Ruotsissa ja ihastellen tutustuin taloyhtiön roskakatokseen. Siellä oli omat lajittelulaatikot lehdille,kartongeille,kovalle ja pehmeälle muoville,sekajätteille,biojätteille,metallille,kirkaalle lasille,värilliselle lasille,paristoille ja hehkulampuille. Loput jätteet sai viedä sitten lajittelukeskukseen ja siellä oli ties kuinka monta eri lajittelupistettä..Parasta tässä kaikessa oli se,  että lajittelupisteeseen vieminen oli ilmaista.

Mielestäni meidän tulisi täällä ottaa hieman mallia tässäkin asiassa läntisestä naapurimaastamme. On hienoa, että Ruotsissa jätteen lajitteluun on tehty mahdollisiman matala kynnys asukkaan näkökulmasta. Kun laaja lajittelupiste sijaitsee kotipihassa, se helpottaa jätteen lajittelua huomattavasti. Ihmisten ei tarvitse säilöä pieniin nurkkiinsa jätelajitelmia odottamaan sitä, että koska tulee asiaa kirjastolle tai kaupalle, minkä pihassa mahdollisesti jätteen lajittelupiste sijaitsee. Ruotsissa asukas voi vaikka päivittäin lajitella jätteensä kotipihassa sijaitseviin astioihin, eikä niiden tyhjentäminen ole liian haastavaa kuljetusfirmoille. 

Samassa yhteydessä haluan muistuttaa vielä siitä, että vaikka emme saisi omien taloyhtiöiden pihoille ruotsalaisten kaltaisia laajoja jätteen käsittelypisteitä, niin vähintä mitä voisimme edes saada on muovijätteen lajittelupisteet edes sinne missä lajittelupisteet normaalisti sijaitsevat. Minusta on kammottavaa seurata sitä muovijätteen määrää, mitä suomalaisilta kotitalouksilta menee sekajätteen mukaan.

Hanna-Kaisa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: