Kauppojen aukiolosta loppiaisena

Mielestäni loppisaisena on täysin tarpeetonta pitää kauppoja auki. Mennyt loppiaisaika osoitti sen, ettei myynti ollut sen kummenpaa, kuin normaalina lauantaipäivänä. Siitäkin huolimatta työntekijöille tulee maksaa asianmukaiset pyhäkorvaukset, joten kaupalle jäävä kate jäi lauantai päivää huonommaksi.

Ministeri Sinnemäki (Vihr.) otti tällä viikolla mielestäni ihan oikean kannan kauppojen loppiaisen aukiolokeskusteluun. Hänen mukaansa vasta vähän aikaa voimassa ollutta kauppojen aukioloja säätelevää lakia ei ole tarpeen muuttaa.

Meillä Etelä-Karjalassa aukiolon poikkeuslupahakemusta perusteltiin Venäläisten ostoryntäyksin. Onko kukaan tullut ajatelleeksi, että venäläististä iso osa on ortodokseja? Vaikka Neuvosto valta aikoinaan siirsikin venäläisten joulun vieton loppiaisesta Uuteen vuoteen, on loppiainen edelleenkin ortodokseille merkittävä pyhä. En uskokaan että venäläisturistit olettavat kauppojen olevan auki Suomessa loppiaisena, sillä hekin tietävät loppaisen olevan kirkollinen pyhä myös Evankelisluterilaisessa uskonnossa.

Entä sitten kaupan alan työntekijät? Sunnuntain aukioloaikoja säätelevää lakia muutettiin vastikään. Kaupan alalla on voimassa oleva työehtosopimus. Mielestäni on kohtuutonta, että kesken työehtosopimuskauden aletaan tekemään merkittäviä muutoksia aukioloaikoihin. Kaupan alalla ei palkkakehitys ole muutoinkaan ollut erityisen suotuisaa. Uskoakseni oman hidasteen minimipakkakehitykseen toi jo sunnuntaiaukioloaikojen suurempi vapauttaminen. Palkkoja on nostettava maltillisesti, kun sunnuntaityötä lisätään. Kauppiaat eivät voi lisätä sunnuntaisin tuotteiden hintaan pyhälisää, joten katevaje tulee pystyä kuromaan kiinni muilla keinoilla. Hyvä keino tähän on pitää minimi- ja peruspalkat matalalla tasolla.

Sunnuntai- ja pyhätöiden lisäystä on yritetty perustella myös sillä, että työntekijöillä on nyt mahdollisuus tienata entistä enemmän. Osittain tämä on totta, mutta ne jotka kipeimmin lisäansioita tarvitsisivat ovat usein osa-aikaisia ja/ tai yksinhuoltajia. Vuoropäivähoidosta joutuu kuitenkin maksamaan enemmän ja monetkaan päiväkodit eivät ole viikonloppuisin ja pyhäisin auki.

Entäs sitten kulutus? Haluammeko tosissaan antaa ihmisille sellaisen singnaalin, että kulutus on hyvästä? Omassa puolueessani on ainakin pidetty ”enemmän aikaa, vähemmän roinaa” – sloganimme mukaisesti tärkeänä sitä, että ihmiset kuluttaisivat tavaraa, energiaa ja luonnonvaroja entistä vähemmän ja saisivat entistä enemmän aikaa olla itsensä, läheitensä ja harrastustensa parissa. Minusta tässä kohtaa ollaan menossa aivan päinvastaiseen suuntaan. Annamme ihmisille luvan ja kehoituksen kuluttaa entistä enemmän. Se ei voi olla hyvä asia.

Loppiaisena maakunnassamme aukiololuvan saivat lähinnä suuret automarketit. Tämä paitsi vääristää kilpailua, niin se suuntaa ostotottumuksiamme entistä enemmän isojen automarkettejen suuntaan. Isot automarketit puolestaan sijaitsevat harvoin, jos koskaan toimivan joukkoliikenneyhteyden päässä. Päin vastoin yleisnimityksensä mukaisesti niihin pitää ajaa yksityisautoilla. Tämä ei ole kovinkaan ilmastoystävällistä.Sen lisäksi energiankulutus kyseisissä marketeissa ei ole useinkaan kovin energiatehokasta.

Aukioloaikojen laajentamisella on myös useita kuormittavia kerrannaisvaikutuskia. Ne muun muassa lisäävät jätteen määrää niin kauppaille, kuin kotitalouksillekin. Mitä enemmän ostamme tavaraa, sen enemmän tuotamme jätettä. Tämä taas johtuu pakkausmateriaaleista, joista meillä on käytössä.

Olen siis vilpittömästi sitä mieltä, että loppaisena kannattaa pitää kauppojen ovet vistusti kiinni. Annetaan ihmisille lupa viettää pyhäpäivää jollakin vaihtoehtoisella tavalla. Ei shoppailun tarvitse olla se ensisijainen. Kyllä me toimeen tulemme vähemmilläkin venäläisten Euroilla. Ollaanhan me tultu ennenkin. Ei se ole yhdestä päivästä kiinni.

Hanna-Kaisa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: