Ihmiskaupan vastaiseen työhön on satsattava

Maassamme on satsattu ihmiskaupan torjuntaan vuodesta 2004 lähtien. Eurooppalaisen vertailun mukaan Suomessa on Euroopan paras ihmiskaupan uhrien tunnistamiseen ja auttamiseen tähtäävä organisaatio.

Vastatoimien tavoitteena on ennaltaehkäistä ihmiskauppaa, auttaa ja suojella ihmiskaupan uhreja sekä toteuttaa rikosvastuuta ihmiskauppaan syyllistyneitä vastaan. Ihmiskaupan vastaisen toiminnan keskeisin haaste on ihmiskaupan uhrien tunnistaminen. Tämä on edellytys muiden ihmiskaupan vastaisen toiminnan osa-alueiden käynnistymiselle, kuten uhrien auttamiselle ja suojelemiselle.

Tunnistaminen haasteet liittyvät ihmiskauppailmiön piiloisen luonteen lisäksi siihen, että ihmiskaupan rikoslakiin sijoitettu määritelmä on vaikeasti sovellettava ja päällekkäinen lähirikostensa, kuten parituksen kanssa.Ihmiskauppa ja paritus myös mielletään usein rinnasteisiksi, tai ainakin ajatellaan ihmiskaupan liittyvän prostituutioon.

Vähemmistövaltuutetun suosituksien mukaan ihmiskaupan auttamisjärjestelmään pääsyä tulisi madaltaa. Lisäksi auttamisjärjestelmää tulisi kehittää entistä enemmän uhrilähtöiseksi.

Uusi ihmiskaupan ilmenemismuoto on myös pimeän työvoiman salakuljetus ja käyttö. Harmaantalouden torjunta merkitsee resursointia myös ihmiskaupan vastaiseen työhön. Elinkeinoelämän on ymmärrettävä ihmiskaupan laajuus ja ilmiön olemassaolo nykypäivän työmarkkinoilla. Ilmiön tunnistamiseen tarvitaan koulutusta.

Mielestäni on erittäin tärkeää, että seuraavalla hallituskaudella jatketaan ihmiskaupan vastaisen työn edelleen kehittämistä.  Hallituskaudella 2012- 2016 on syytä ottaa kehittämistyön tavoitteeksi entistä vahvemmin uhrilähtöisen auttamisen näkökulma ja pimeän työvoiman markkinoilla on keskityttävä uhrien tunnistamiseen ja auttamiseen.
Etsivän työn koulutusta on kehitettävä osana sosiaali- ja terveysalojen, sekä nuorisotyön koulutussisältöjä.  On jatkettava viranomaisten kouluttamista ilmiön tunnistamisessa. Myös kolmannen sektorin resurssit tulee turvata. Rikoslakia on tarkennettava ihmiskaupan tunnusmerkintöjen ja määrittelyn osalta.

Hanna-Kaisa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: