eläineten ja farmareiden oikeusturva paremmaksi!

Tällä hallituskaudella on aloitettu eläinsuojelulainsäädännön uudistustyö. Tämä uudistus tulee seuraavalle hallitukselle ja eduskunnalle loppuun saatettavaksi ja päätettäväksi.

Me Vihreät emme yleensä ole kovinkaan kuuluisia siitä, että olisimme vaatimassa kovempia rangaistuksia rikollisille. Vain seksuaalirikokset, ympäristörikokset  ja eläinsuojelurikokset tekevät tässä poikkeuksen.

Elinikäinen eläintenpitokielto olisi mielestäni hyvä ottaa osaksi seuraamusjärjestelmää myös meillä Suomessa törkeiden eläinrääkkäystapausten kohdalla. Näin estettäisi törkeitä eläinrääkkäystapauksia toistumasta. Eläintenpitokiellon valvonnan tulee olla kattavaa ja säännöllistä sekä tapahtua viranomaisten tiiviissä yhteistyössä.

Tehokas eläinsuojeluvalvonta vaatii lisää resursseja ja uusia toimintatapoja. Eläinsuojelun kehittäminen ja valvonta on järjestettävä siten, että eläinsuojelusta vastaavilla viranomaisilla ei ole kaksoisroolia eläinten suojelun ja hyötykäytön edistämisessä.

Eläinsuojeluviranomaisten tulee seurata eläinten kohtelussa ilmenneiden laiminlyöntien takia annettujen käskyjen tai määräysten noudattamista tiheillä uusintatarkastuksilla. Näin vältetään ajautuminen tilanteisiin, joissa joudutaan karjan tai muiden eläinten massalopetuksiin tai kohdataan suuret määrät hoidon puutteeseen kuolleita eläimiä.

Tiukempi lainsäädäntö ja tehokkaampi valvonta eivät kuitenkaan ole ainoita keinoja eläinten hyvinvoinnin parantamisessa. Mielestäni Suomen tulee ottaa siirtymäajalla käyttöön samanlaiset suositukset tuotantoeläinten pidossa, kuin naapurimaassamme Ruotsissa. Valtion tulisi kannustaa maatalousyrittäjiä tällaisiin investointeihin tukemalla taloudellisesti niissä siirtymäajan kuluessa.

Lisäksi tuottajien lomaoikeuksia tulee parantaa ja turvata entistä tehokkaammin lomittajien saatavuus. Usein eläinten laiminlyönnin tai hoidotta jättämisen taustalla piilee maatalousyrittäjän oman jaksamisen loppuminen ja työuupumus. Maataloustyössä tulee turvata tarpeeksi pitkät ja riittävän usein toistuvat lomat jokaiselle maatalousyrittäjälle. Näin turvataan työssä jaksamista, mutta myös eläinten hyvinvointia nykyistä paremmin.

Hanna-Kaisa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: