Voidaanko sijaishuolto ja omaishoito tulevaisuudessa rinnastaa?

Olen tässä blogissani useampaan kertaan kirjoittanut sijaishuoltoon liittyvistä asioista. Olen yrittänyt miettiä sellaista ratkaisua, jossa kulttuurimme saataisiin yhteisöllisemmäksi ja omaisia kannustettaisiin ottamaan vastuuta lähimmäisistä. Omaisilla olisi  enemmän arvoa kuin viranomaisilla.

Erityisesti sijaishuollossa laitoshoidon osuutta tulisi saada nykyisestään vähennettyä, mikä on paitsi kustannustehokasta, myös lapsen edun mukaista.Myös vanhusten kotihoitoon tulisi kannustaa entistä enemmän.

Oma ajtukseni on se, että lastensuojelulain henki toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla, jos lapsen sijaishuolto löytyisi lapsen omasta lähipiiristä. Kaikissa tapauksissa tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta sen tulisi olla lähtökohtana sijaishuoltoa järjestettäessä.

Omaishoidosta on ollut paljon puhetta viime aikoina. Omaishoidosta maksettavaan korvaukseen kaivattaisi kipeästi korotuksia ja omaishoitajien lomaoikeuksia tulisi parantaa. Omaishoitajien asema tulisi saattaa tunnustukselliseksi.

Sijaishuoltoa koskevaa lainsäädäntöä perusparannellaan parasta aikaa. Sijaishoidosta koituvia kustannuksia halutaan yhdenmukaistaa ja korottaa. Sijaishoitajille halutaan enemmän tukea ja sijaishoitajien koulutus halutaan lakisääteistää.

Mietin että olisiko aivan hullu ajatus yhdistää sijaishuoltoa ja omaishoitoa? Osa sijaishuollosta voitaisiin määrittää omaishoidon alle. Omaishoito ei enää tarkoittaisikaan pelkkäävanhusten hoitoa, vaan omaishoitoa voisi olla alaikäisen sijaishuolto, vammaisen kotona tapahtuva hoito, vanhusväestöön kuuluvan läheisen hoitaminen kotona ja sairaan henkilön hoitaminen kotona. Omaishoito voisi olla pysyvää tai tilapäisluonteista. Vakavan vamman tai sairastumisen kohdalla se olisi automaattisesti tilapäisluonteista.

Omaishoidosta maksettaisiin kaikkialla saman verran korvausta. Omaishoitajat saisivat saman määrän tarvitsemiaan tukipalveluita ja lomia. Omaishoidon alle niputettaisiin kakki läheisistä kokopäiväisesti huolehtiminen.

Kussakin kunnassa tai sosiaalipiirissä olisi oma omaishoidon yksikkönsä, josta käsin omaishoitoon liittyvät asiat hoidettasiin. Omaishoitoyksikössä olisi omaisten kotona tapahtuvaan hoitamiseen tarvittava tieto ja taito ja tukipalvelut.

Näin tuettaisiin sitä, että kotona läheisen kanssa olevat henkilöt ovat toisiinsa nähden tasavertaisessa asemassa. Näin kotona tehtävän hoitotyön kohde ei (vanhus, lapsi, vammainen, sairas) määrittää hoitajan asemaa. Tällä mallilla pääsisimme kohti aitoa elinkaariajattelua ja pystyisimme kannustamaan ihmisiä läheistensä hoidossa ja huolenpidossa.

Hanna-Kaisa

Mainokset

One response to this post.

  1. Itse toimin omaishoitajana ja varsinrankkaa onolla, kun omainen asuu kotonani ja olot vastaa hotelli tasoa, jossa siivotaan, ruokailut tehdään ja pestään, viedäänlääkärille ym ym ym..
    Rahastahan aina puhutaan ja korvaus reilut 10eur PÄIVÄ on todellakin yhteiskunnalle etu aj omaishoitajalle pelkkä vitsi. Mielestäni kotona hoidettavalla omaiselle pitää maksaa oikeaa palkaa, joka olisi väh.3h tuntipalkka päivässä, joka vähintään menee todellisuudessa keskimäärin. eli verrattuna laitokseen olisi hoito 1200eur kuukaudessa vähitään, niin sottaisiin että ainakin 800eur minimipalkka olisi edes jotain. Oman työn ja vapaa-ajanmenetys on huomattava, jos omaista hoidetaan hyvin. Palkka ei ole sellainen jolla pystyisi todella panostamaan esim. jäämällä pois omasta tyästä lyhyemmällä työajalla jne. Omaishoitajille siis palkkaus kuntoon ja puolet lisää, niin edes hieman helpottaa taloudellisesti hoitaa omaista kotona.

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: