EU:n ja Venäjän välinen viisumivapaus vaatisi huomattavia lisäresursseja rajatarkatukseen

Suomi on suhtautunut varsin myönteisesti EU:n ja Venäjän väliseen viisumivapauteen. Ulkoministeri Alexander Stubb etunenässä on ollut vaatimassa tällaista. Täällä Imatralla ja koko maakunnassa asia on herättänyt monanlaisia tunteita puolesta ja vastaan. Puolustajat ajattelevat puhtasti taloudellista näkökulmaa. Viisumivapaus tarkoittaisi entistä vilkkaampaa turistimatkailua, joka kilahtaisi automaattisesti alueen yrittäjien kassaan. Vastustajat puolestaan vetoavat siihen, että venäläisiä vierailee nyt jo riittävästi Etelä-Karjalan alueella ja pelätään entisestään tonttikaupan kiihtyvän Venäjän suuntaan.Asialla on siis puolensa.

Minusta viisumivapaus on etupäässä kannatettava ajatus.Koko maakuntamme makaa melkolailla venäläisten matkailun varassa. Etelä-Karjalan Taxfree kauppa on ollut muutamina viime vuosina jo vilkkaampaa kuin Helsingin seudulla.

Keskustelusta on vain unohtunut yksi mielestäni erittäin merkittävä tekijä, eli rajatarkastuksen resurssit. Näillä resursseilla viisumivapautta ei voida kuvitellakaan. Ruuhkahuippujen aikaan rajaliikenne tökkii pahemman kerran. Jonotusajat ovat raja-asemilla pahimmillaan kymmeniä tunteja, vaikka rajalla tehdään tarkastuksia lähes tauotta.

Mikäli vakavissamme keskustelemme EU:n ja Venäjän välisestä viisumivapaudesta, tarkoittaa tämä mielestäni automaattisesti Tullilaitoksen ja Rajavartiostolaitoksen tuottavuusohjelmasta luopumista ja lisäresursointia rajatarkastukseen. Tällaista keskustelua en ole puolestani minkään puolueen kuullut käyvän.

Olisikin hyvä avata tämä keskustelu jo ennen kuin alamme tehdä liian pitkälle vietyjä päätöksiä viisumivapaudesta puolesta tai vastaan. Ellei rajatarkastuksen resursseja kyetä nostamaan tarvittavalle tasolle ja tuottavuusohjelmasta pystytä luopumaan voidaan minun mielestäni Stubbin tekemä avaus haudata heti alkuunsa.

Toivoisin että tässä asiassa emme menisi pylly edellä puuhun, vaan selvittäisimme ensin mitä EU:n ja Venäjän välinen viisumivapaus todella tarkottaisi ja millaisia lisäresursointeja se todellisuudessa vaatisi ja vasta sitten, kun olemme päättäneet onko meillä varaa tarvittaviin lisäresursseihin, alkaisimme muodostamaan kansallista kantaamme ulkoministerin suulla tällaisesta isosta asiasta.

 

Hanna-Kaisa

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: