Kohtuutalous on ainoa järkivaihtoehto

Luonnonvarojen niukkuus on pakottanut valtiot eri puolilla maailmaa pohtimaan niiden riittävyyttä. Nykyisen kaltainen talouskasvun tavoittelu on asetettu kyseenalaiseksi, ja sille on etsitty vaihtoehtoja.Tästä aihesta serkkupoikani Ville Lähde kirjoitti tänään Hesarissa.

Mikäli kulutus kasvaa tähän tahtiin, niin energiavarantomme ehtyvät. Tämä johtuu paitsi siitä, että taloutemme ja teollisuutemme on nojannut liian kauan fossiilisten polttoaineiden käytön moninaisuuteen, myös siitä, että olemme halunneet maksimoida talouskasvumme.

Pikkuhiljaa on alettu pohtia ja suunnitella vaihtoehtoja fossiilisille aineille. Olemme heränneet tähän liian myöhään. Vaikka auringolla ja tuulella voidaan teoriassa tuottaa valtava määrä energiaa, sen käyttöön ja siirtämiseen liittyy ongelmia. Emme pysty kattamaan nykyistä energiantarvettamme. Nykyisestä energian tarpeestamme tulee siis tinkiä, jos haluamme pärjätä.

Yhteiskunnallisesti energiavarantojen riittävyys on ilmastonmuutosta konkreettisempi poliittinen kysymys. Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä. Toisaalta öljyvarantojen hiipuminen ja tuotannon kallistuminen vaikuttavat syvästi koko energiatalouteen. Se nostaa myös energian hintaa.Tämä vaikuttaa yksittäisten kansalaisten kotitalouteen, talouselämään, työllisyyteen ja eri alojen tuotantokuluihin.

Luonnonvarojen niukkuus kärjistää jo nyt yhteiskunnallisia konflikteja. Tulevaisuudessa konfliktit tulevat entisestään lisääntymään ja tyytymättömyys kasvaa, jos emme ole valmiita tinkimään talouskasvun tavoitteistamme. Vain kohtuutalouteen siirtymällä voimme turvata luonnonvarojen riittävyyden ja välttyä ylimääräisiltä ongelmilta.Maapallo ei kestä tämän kaltaista talouskasvun ihannointia, johon luonnonvaroja tuhlailevat sukupolvet ovat meidät totuttaneet. Tuleivaisuuteen ja luonnonvarojen ehtymiseen on varauduttava etukäteen.

Hanna-Kaisa

Mainokset

One response to this post.

  1. […] etenkin sukulaisiltani. Isoveljeni leukaili minua eko-Viinaseksi, serkkutyttöni Hanna-Kaisa komppasi kirjoitusta blogissaan ja isä ilakoi Lähteiden mafiasta. Reaktiot olivat muutenkin yllättävän positiivisia. Mistä […]

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: