Koululaitosta ja koulutuspolitiikkaa tulee kehittää

Olin tänään OAJ:n vaalipaneelissa Lappeenrannassa. Tämä kirvoitti minut kirjoittamaan näkökulmiani opetusalan kehittämisestä.

Minä kannatan  moni ammatillista koulumallia. Haluamme kouluihin lisää kouluavustajia, sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajia. Oppilashuollon resurssit tulee myös turvata nykyistä paremmin eri kunnissa.

Pienimmille koululaisille (1. ja 2. luokan oppilaat) on mielestämme tarjottava turvallinen mahdollisuus viettää iltapäivät aikuisen ohjauksessa perheen varallisuudesta riippumatta.Myös isommilla lapsilla (3. luokan ja sitä vanhemmat oppilaat) iltapäivään tulee järjestää iltaharrastuksia korvaavaa vapaa-ajan toimintaa.

Iltapäivätoiminta ei voi perustua opettajien lisätyöhön, vaan sitä on suunniteltava ja toteutettava moni ammatillisessa yhteistyössä. Tässä kohtaa koulunuorisotyö ja kunnan vapaa-aikatyö ottavat oman roolinsa. Haluan viedä koulua kohti kokonaiskoulupäivätoimintaa ja kannatamme mallia, jossa iltapäiviin sisältyy opetusta ja harrastusta, lepoa ja leikkiä. Kuitenkin iltapäivätoiminnan tulee aina perustua perheen valintaan ja vapaaehtoisuuteen, ei oppivelvollisuuteen.

Peruskoulun on taattava oppilailleen hyvä yleissivistys. Taito-, tieto- ja taideaineiden on täten oltava peruskoulussa tasapainoisesti edustettuina. Taideaineet ovat oppilaan minäkuvan, itsetunnon ja muun henkisen kehityksen kannalta ensiarvoisen tärkeitä. Lisäksi ne parantavat oppilaiden kouluviihtyvyyttä.

Opetuksen menetelmiä on kehitettävä entistä enemmän tutkivan, soveltavan, tietoja etsivän ja arvioivan sekä ajattelun taitoja kehittävän oppimisen suuntaan. Vuorovaikuttamisen ja elämänhallinnan taitoja on opetettava järjestelmällisesti. Oppilaiden tulisi paitsi oppia oppimaan myös löytää oppimisen ilo. Opettajan koulutusta on kehitettävä nämä sisällölliset tavoitteet huomioiden.

Toisen asteen oppilaitoksen tulee olla oppilaalleen paitsi tietojen ja taitojen myös ajattelun ja yksilön persoonallisen kehittymisen viihtyisä ympäristö. Tutkinnon suorittaminen kasvattaa oppilasta selviytymään nopeasti muuttuvan tietoyhteiskunnan haasteista, mutta edellyttää samalla itsenäistä suoriutumiskykyä ja vastuuntuntoa omasta itsestään. Kaikilla teini-ikäisillä ei näitä valmiuksia vielä ole. Kouluihin onkin saatava selvästi nykyistä enemmän oppilashuoltohenkilöstöä kuten opinto-ohjaajia. Koulunkäyntiavustajien resurssit ammatillisessa koulutuksessa on turvattava.

Itse olisin valmis siirtämään toisen asteen koulutuksen oppivelvollisuuden piiriin siten, että kullekin nuorelle turvattaisiin joko lukio-opetus tai ammatillinen perusopetus peruskoulun jälkeen. Ensiavuksi seuraavassa hallitusohjelmassa tulee vähintäänkin jatkaa etsivän työparitoiminnan valtiontukea kunnille, koska monissa kunnissa tämä ehkäisevä työ on tällä hallituskaudella saatu käyntiin. Etsivällä työparitoiminnalla tavoitetaan niitä nuoria, joilla on hankaluuksia löytää peruskoulun jälkeistä opiskelupaikkaa.

Ammattikorkeakoulujen rahoitus ei saa jäädä yliopistorahoituksen jalkoihin. Ammattikorkeakoulujen valmistumisaste on korkea ja ammattikorkeakouluista valmistuneet työllistyvät verrattain hyvin. Vapaan sivistystyön arvoa ei myöskään saisi unohtaa.

Päivähoidon osalta tavoitteeni on selkeä. Päivähoito tulee siirtää kunnissa osaksi opetustoimea ja valtion hallinnossa irrottaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksesta osaksi opetus- ja kulttuuriministeriötä. Näin turvaamme saumattoman yhteistyön varhaiskasvatuksen toimialalla, turvaamme yhtenäiset kehittämistavoitteet ja varmistamme lapsille yhdenvertaisen varhaiskasvatuksen kokonaisuuden. Totta kai tämä on myös palkkakysymys. Päivähoidon henkilöstö noudattaa kv-tessiä, kun taas perusopetuksessa palkka määräytyy opetusalan työehtosopimuksen mukaan.

 

Hanna-Kaisa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: