Vihreille puhdas ympäristö on itseisarvo

Esittelen tässä ennen vaaleja vielä blogissani tavoitteita eri teema-alueiden mukaan. Tänään aloitan ympäristöstä sen kunnaikasi, kun puolueeni hyväksyi puoluevaltuuskunnan kokouksessa ympäristöohjelmansa tänään Helsingissä.

Me Vihreät olemme ainoa vapaamielinen koko maapalloa ajatteleva puolue, joka ei aja vain omaa tai äänestäjiensä etua, vaan ympäristöllä on meille itseisarvo. Olemme olleet mukana hallituksessa, joka on tehnyt ilmasto- ja ympäristötekoja enemmän kuin mikään muu maamme hallitus koskaan. Tällaisia saavutuksia ovat mm.  se että Suomi leikkaa ilmastopäästöjä vähintään 80 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä.  Kollaja virtaa vapaana, uusien myytyjen autojen päästöt ovat laskeneet 1/6:n, peltomarkettien rakentamista kauas asutuksesta rajoitetaan, ilmastolle, luonnolle ja vesistöille haitallista turvetta alettiin verottaa, syöttötariffeilla tuulivoiman tuotanto yli kymmenkertaistetaan ja uusien kotien energialasku pienenee energiatehokkuuden parantuessa.

 

Moni voisi ajatella, että olemme jo saavuttaneet kaiken, vaikka meillä on vielä tavoitteita, mutta löytyyhän meiltä vielä niitäkin. Haluamme että EU ottaa omaksi tavoitteekseen vähintään 30 prosentin päästövähennykset vuoteen 2020. Haluamme että hlitus laatii ilmastolain, jossa asetetaan kansalliset päästöbudjetit muutaman vuoden tai hallituskauden pituisissa jaksoissa. Päästöbudjeteilla edetään tasaisesti kohti tulevaisuusselonteossa asetettua vähintään 80 prosentin päästöjenvähennystavoitetta vuoteen 2050 mennessä.

Haluamme että uusiutuvan energian tuotantotuen soveltamisalaa laajennetaan koskemaan kattavasti tukea tarvitsevaa uusiutuvaa energiantuotantoa. Tuki ulotetaan koskemaan jäteperäisen biokaasun käyttöä liikennepolttoaineena sekä peltoenergiaa.

 

Haluamme että turpeen nostetaan hiilidioksidiveroa ja laaditaan suunnitelma turpeen vero- ja tuotantotukien asteittaiseksi vähentämiseksi. Kotimaisen turpeen asema suhteessa tuontikivihiileen voidaan turvata kivihiilen verotusta korottamalla.

 

Vaadimme 2,6 miljardin euron paketti ratojen kunnossapitoon, parannuksiin ja muutamaan kokonaan uuteen rataan.

Ympäristö- ja energiaverojen vuosittaista kertymää on lisättävä vaalikauden aikana yhteensä miljardilla eurolla. Suunnitelman osana ympäristön kuormittamiseen kannustavia tukia ja julkisen vallan toimia vähennetään merkittävästi ja uudistetaan ympäristötavoitteita tukeviksi.

Haluamme että suomesta tehdään energiaa ja materiaaleja tehokkaimmin maailmassa käyttävä talous kullakin keskeisellä toimialalla ja energian loppukulutus käännetään laskuun vaalikauden loppuun mennessä

Lisäksi tavoittelemme sitä, että EU:n energiatehokkuutta parantavat tavoitteet tehdään sitoviksi ja uusiutuvavelvoitteista pidetään kiinni.

Joukkoliikenteen matkoja lisätään 100 miljoonalla vuodessa sekä kävely- ja pyöräilymatkoja 300 miljoonalla. Otetaan käyttöön valtakunnallinen joukkoliikenteen lippujärjestelmä, jossa yhdellä matkakortilla voi matkustaa kaikissa joukkoliikennevälineissä.

Kehitetään energiaverojen palautusjärjestelmää, energiatehokkuussopimustoimintaa sekä energiatehokkuusinvestointien poistojen säätelyä yritysten energiatehokkuustoimien vauhdittamiseksi.

Näillä tavoitteilla katsomme, että voimme edes yrittää parantaa ihmisen ja luonnon välistä tasapainoa ja hillitä ilmastonmuutosta ja sen mukanaan tuomia ympäristökatastrofeja ja inhimillistä hätää ja kärsimystä globaalissa maailmassa, joiden kerrannaisvaikutukset näkyvät tietenkin myös täällä meillä.

Me Vihreät olemme aina tienneet että kaikkia ongelmia ei tarvitse korjata, niitä voidaan myös ehkäistä ja olemme siitä syystä systemaattisesti vastustaneet ydinvoimaa ja halunneet hillitä ilmastonmuutosta, jotta välttyisimme katastrofeilta. Japanin katastrofi ei ole muuttanut meidän asennettamme, vaan vahvistanut sitä entisestään. Ympäristö- ja ilmastokysymyksissä täytyy olla inhorealisti ja osata ennakoida mieluummin kun korjata sattuneiden katastrofien jälkiä. Me Vihreät vaadimme vastuullista ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa meiltä kaikilta.

 

Hanna-Kaisa

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: