Vaadin vanhuuden ja vanhuksien suojeluun lakia!

Täällä Kymen vaalipiirissä ei ole kovinkaan paljoa päässyt vaalitenteissä pureutumaan peruspalveluiden rakenteeseen. Kysymykset ovat koskeneet talouspolitiikkaa, verotusta, viisumivapautta, pakkoruotsia ja opintotukea. Ihmisä kuitenkin kiinnostaa ne asiat, jotka ovat lähellä omaa arkea. Ihmisiä kiinnostaa se, kuinka hyvinvointi turvataan ja millaisia peruspalveluita on saatavilla.

Vaikka vanhusväestön osuus kasvaa kaiken aikaa, niin näissä vaaleissa ei ole paljoa kannettu huolta vanhusten hoidosta. Minulla on kuitenkin tähän asiaan painavat mielipiteeni. Mielestäni seuraavan hallituksen tulee ehdottomasti kirjata hallitusohjelmaansa vanhustenhuoltolaki ja tarvittavat toimenpiteet vahusten huollon turvaamiseksi.

Olen joskus pohtinut sitä, että kunnat laiminlyövät joko tahallaan tai tahtomattaan vanhustenhuoltoa. Oman vaalipiirimme alueellakin mennään useissa kunnissa minimihenkilökunnalla ja halutaan säästää laitospaikoissa sen minkä keretään. Mielestäni tämä ei ole hyvä asia. Pelkät suositukset kunnille ei taida enää riittää. Tarvitaan lastensuojelulain kaltaista vanhuudensuojelulakia.

Vanhuudensuojelulain keskeisenä tavoitteena tulee olla ihmisarvoisen elämän turvaaminen jokaiselle kansalaiselle myös elämän ehtoopuolella. Laissa tulee säästää tarvittava hoivan ja huolempidon laatu ja määrä. Tottakai ihmisten selviytymistä omassa kodissa mahdollisimman pitkään tulee tukea, mikäli ihminen itse on halukas asumaan kotonaan. Kotipalvelua ja omaishoitoa tulee entisestään kehittää asiakaslähtöisestä näkökulmasta. Turvattomuutta ei kuitenkaan voida lisätä ulkoisilla paineilla, vaan jokaisen vanhuksen tulee saada laitoshoitoa silloin, kun yksin asuminen alkaa tuntua turvattomalta.

Kunnat tarvitsevat lakisääteisiä määräyksiä suosituksien sijaan. Kunnat tarvitsevat myös rahaa näiden määräyksien toteuttamiseen. Minusta on ihan oikein nostaa osinkoveroja ja pääomaverotusta inhimillisen vanhuuden kustannuksella. Kyllä jokainen meistä vanhenee, myös osinkojen ja pääomatulojen saajatkin. Ne kenellä on enemmän, voivat omalta osaltaan olla varmistamassa sitä, että kaikille turvataan onnellinen ja turvallinen vanhuus. Ovathan tämän päivän vanhukset turvanneet meille kaikille koulutuksen, neuvolapalvelut, terveyspalvelut, sosiaaliturvan ja muutenkin kattavan hyvinvoinnin. Vastavuoroisuutta tarvitaan.

Hanna-Kaisa

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: