Vastuu tulee kantaa yhdessä

Ulla Pyysalo (Ps.) kirjoitti Etelä-Saimaassa (21.2.2012) , että Vihreät tuhoavat tuhansia työpaikkoja. Hänen mukaansa varuskuntien lakkauttaminen ja ydinvoimalahankkeiden torpedointi olisivat Vihreiden tapa tuhota työpaikkoja maastamme. Hänen mukaansa Vihreät kiittelivät varuskuntauudistusta ja kirjoituksessaan hän oletti Vihreiden olevan iloisia myös siitä, kun Nokia irtisanoo lisää henkilökuntaa.

Vihreillä on vain 2 ministeriä nykyisessä hallituksessa, joten tuskin Vihreillä ihan noin paljoa on painoarvoa hallituksen sopeuttamisohjelmassa. Sopeuttaminen on kuitenkin välttämätöntä, säästöjä tulee tehdä jokaisella toimialalla tämän hallituskauden aikana ennätyksellisen paljon. Pelkkä tuottavuusohjelma ei enää riitä. Esimerkiksi vankeinhoidon sopeuttamiseen vaaditaan 15 miljoonan säästöt vuosina 2013- 2016 ja yhden avovankilan lakkauttamisella saadaan säästöjä noin 1,5- 2 miljoonaa Euroa. Sama säästökuuri on esillä myös puolustusvoimissa. Puolustusvoimissa tällaista sopeuttamista olisi voitu tehdä pikkuhiljaa, kun ikäluokat ovat pienentyneet. Kun sopeuttamistarve on kerralla suuri, tuntuu isku paljon kovemmalta. Puolustusvoimien säästöt eivät kuitenkaan tarkoita maanpuolustuskyvyn heikentymistä ja suuri osa työpaikoistakin voidaan karsia eläköitymisen myötä.

Vihreät ovat yhtä huolissaan suomalaisten työpaikkojen puolesta, kuin kaikki muutkin puolueryhmät. Vihreät eivät riemuitse yhdenkään työpaikan menetyksestä. Vihreät kantavat huolta myös valtion taloudesta ja siitä, ettei tällä kertaa valtiontalouden sopeuttamisen suhteen tehtäisi samoja virheitä, kuin 1990-luvun alun laman aikaan, jolloin sopeuttaminen kohdentui ensisijaisesti heikoimmassa asemassa oleviin. Tässä kohtaa ei olisi oikein esim. jäädyttää indeksejä, eikä jäädyttää investointeja, eikä tehdä muitakaan sellaisia toimenpiteitä jotka kostautuvat myöhemmin. Nämä ovatkin niitä asioista, joissa puoluetaustasta huolimatta tulisi tehdä kohdennettua yhteistyötä. Kaikilla kun tulisi olla se sama päämäärä; varmistaa että Suomi ja suomalaiset selviävät sopeuttamisesta mahdollisimman vähin vaurioin.

Hanna-Kaisa

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: