Miksi kuintavaalit ovat tärkeimmät vaalit?

Eletään kunnallisvaalipäivän aattoa 2012. Kunnallisvaaleissa äänestysprosentti ei koskaan ole erityisen korkea. Ihmettelen asiaa itse syvästi, koska kuntavaaleissa tehdään kuitenkin kaikista tärkeimmät ratkausut ihmisten arkipäivää koskien.

Valtuustoissa päätetään mm. kirjastojen ja terveyskeskusten sijainnista, vanhusten laitospaikkojen määrästä, kotiin saatavista palveluista, pyöräteistä, koulujen säilyttämisestä tai lakkauttamisesta, opetuksen tasosta, päivähoitopaikkojen sijainnista, nuorisotalojen olemassa olosta, kaavoituksesta, virkistysalueista, liikuntapaikoista, uimarantojen sijainnista, kunnallisveroprosentista ja jäteastioiden sijoittelusta. Tavallisista asioista jotka vaikuttavat kaikkien kuntalaisten arkielämään.

Television vaalikeskusteluja on värittänyt kuntauudistus, sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus ja joskus jopa EU-politiikka. Nämä ovat toki tärkeitä teemoja, mutta äänestäjän ja kuntalaisen, eli meistä jokaisen on hyvä muistaa, että päätökset sosiaali- ja terveyspalveluista ja kuntaliitoksista tehdään kuitenkin paikallistasolla. Päättäjinä toimii kunnanvaltuutetut, ne paikalliset puurtajat, jotka edustavat omia kuntalaisiaan. Mitä useampi äänestää kuntavaaleissa, sen kattavampi kaarti on näitä tärkeitä, arkipäivän asioita päättämässä. Sen laajemmalle valta päätöksen teosta ulottuu.

Imatralla puhaltaa nyt muutoksen tuulet. Moni valtuustokonkari ei enää asettunut ehdolle näissä vaaleissa. Valtaan pyrkii paitsi uusia ihmisiä, myös uusia vahvoja ryhmittymiä. Siksi juuri nämä vaalit ovat erityisen tärkeät kuntavaalit. Näillä vaaleilla voidaan muuttaa ja luullakseni myös muutetaan imatralaista päätöksentekoa enemmän kuin monissa aikaisemmissa kuntavaaleissa. Valtasuhteet valtuuston ja lautakuntien sisällä voivat muuttua paljonkin.

Nyt olisi ensiarvoisen tärkeää saada mahdollisimman monen imatralaisen äänioikeus käyttöön. Yhdellä äänellä voi aina vaikuttaa enemmän, kuin äänestämättä jättämällä. Kutakin täysi-ikäistä kuntalaista kohden on olemassa yksi ääni. Sen voi käyttää, tai vastaavasti jättää käyttämättä. Käyttämättömänä sen merkitys on tietysti täysin olematon.

Toivotaan siis aurinkoista säätä ja äänestysintoa huomiselle. Imatrallakin on koko päivän aikaa äänestää. Vaalihuoneistot sulkeutuvat vasta klo 20:00. Riittää kun menet omalle äänestysalueellesi ja otat henkkarit mukaan. Sitä ennen tietysti kannattaa miettiä millaisella Imatralla sinä haluat ensi vuodesta lähtien asua ja elää. Tämänhän pitäisi vaikuttaa äänestyspäätökseesi. Imatralla on ihan varmasti kaikkien puolueiden listat mukaan lukien jokaista Imatralaista äänioikeutettua vastaan vähintään yksi itselle, omille tavoitteille ja omalle arvomaailmalle parhaiten sopiva ehdokas. Kun paneutuu, loytää omimman ihan varmasti.

Äänestysintoa toivotellen:

Hanna-Kaisa

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: