Kaipaan perusteluja arvon hallituskumppanit!

Luin tänään Hesarista ”kapinasta” johon Keskusta ja Kokoomus olivat nousseet Tuija Braxin esittämää sakonmuuntorangaistuksesta luopumista vastaan. Nyt kyllä kehoittaisin vastustajia tutustumaan paitsi vankeinhoitolakiin, niin myös vilkaisemaan perustuslakiamme uudemman kerran.

Minä en ole mikään lainoppinut. Olen vain täällä erityisnuortisotyön ja sosiaalityön välimaastossa marginaaliryhmissä työskentelevä tavallinen Vihreän liiton oikeuspoliittisen työryhmän sihteeri. Minun henkilökohtainen oikeustajuni ei vieläkään pysty hyväksymään sitä, että vankeus, joka on säädetty yhteiskunnan ankarimmaksi puuttumiseksi yksilön vapauteen ,voidaan langettaa vähäisemmästä rikkomuksesta, josta muutoin voitaisi tuomita vain sakkoihin, mikäli ihminen on varaton. Varattomuus ei voi olla peruste tällaiselle menettelylle. Varattomuus ei tee tehdystä rikoksesta vakavampaa. Kyse ei ole vain vankeinhoidon resursseista, vaan yhtä lailla yksilön oikeuksien kunnioittamisesta.

Monella sakkonsa maksamatta jättäneellä on moniongelmainen tausta. Sen lisäksi, että he ovat varattomia, heillä on usein päihde-, mielenterveys- ja/tai muita elämän hallintaan liittyviä ongelmia, joita myöskään vankeinhoidossa ei voida hoitaa tai kuntouttaa. Useimmiten vankeus vain syventää syrjäytymistä, tai ainakin hankaloittaa yksilön pääsyä takaisin yhteiskuntaan. Keskusta ja Kokoomus tuntuvat ajattelevan, että pois silmistä, pois mielestä.

Minusta oikesuministeri Braxin esitys on täysin linjassaan niin vankeinhoitolain, kuin perustuslainkin kanssa. Asiaa on pohdittu kauan ja hartaasti myös puolueemme kriminaalipoliittisessa työryhmässä, jossa itsekin olin mukana. Näin ollen se on myös Vihreän kriminaalipoliittisen linjan mukainen. Nyt kaipaisinkin teiltä esityksen vastustajat hieman pitävämpiä perusteluja sille, miksei teidän oikeudentajunne hyväksy Braxin tekemää esitystä ja kuinka te voitte perustella esityksen olevan esim. ”järjetön” , ”huono”, ”hölmö” tai ”surkea”? Minun mielestäni nykyinen käytäntö on kaikkea tuota edellä mainittua, jolla Tuijan esitystä parjasitte ja täysin edellä esittämieni perusteiden vuoksi.

Tuohtunut:

Hanna-Kaisa

Jätä kommentti